Veelgestelde vragen

Outbackdaktenten.nl krijgt van klanten verscheidene vragen, dit loopt uiteen van garanties en kosten tot instructies en onderhoud. Wij hebben een aantal belangrijke vragen op een rijtje gezet om jou alvast op weg te helpen in jouw keuze voor een daktent.

Past een daktent op mijn auto?

Eigenlijk past er op elke auto een daktent, mits de bijpassende dakdragers goed gemonteerd zijn op het dak. Of je nu een Audi, BMW, Ford, Peugeot of Volkswagen rijdt, een SUV, elektrisch of een kleine middenklasser. Niets staat jouw kampeervakantie met een daktent in de weg. Het is belangrijk om rekening te houden met de dakbelasting van je auto en het gewicht van je daktent, voordat je een daktent koopt.

Het is goed om te kijken naar de maximale daklast van de (rijdende) auto, dit kun je vinden in het boekje van de auto. Weet je de daklast van de auto, dan is het raadzaam om te kijken welke dakdragers passend zijn bij de auto en daktent. Al onze daktenten zijn te monteren op de meest voorkomende dakdragers of dakrekken.

Wat is de garantie op een daktent?

Outbackdaktenten.nl wil alleen maar tevreden klanten. Dit doen we door merken en producten te selecteren die van kwalitatief hoogwaardige en duurzame materialen zijn. Toch kunnen ook onze producten stuk gaan. Standaard heb je 2 jaar garantie op alle daktent merken, bij materiaal-, productie- en constructiefouten. Wij gaan hierbij uit van recreatief gebruik. Slijtage, oneigenlijk gebruik, defecten aan ritsen en onzorgvuldige opslag vallen niet binnen onze garantievoorwaarden. Wel zoeken we ook in die gevallen graag samen met u naar een goede oplossing. Reparaties vinden altijd plaats bij een door ons gecontroleerde tentenmaker of wij regelen een nieuw, vervangend onderdeel bij de fabrikant.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een daktent?

Onderstaand een aantal punten waar je op kunt letten voor de aanschaf:

  • Past de daktent wel op jouw auto
  • Kun je de daktent opslaan
  • Met hoeveel personen wil ik kamperen
  • Wil je een hardshell of een softshell daktent
  • Heb je voorkeur voor een kleur van de tent
  • Check het gewicht van de stof van de tent, dit bepaalt in hoge mate de kwaliteit en duurzaamheid
  • Kun je de tent uitbreiden met accessoires
  • Wil je de optie hebben voor meer leefruimte, een voor?ondertent geeft die mogelijkheid
  • De kwaliteit van de ritsen is erg belangrijk; zijn ze merkloos of hebben ze een A-merk kwaliteit
  • Welk matras past het beste bij jou. Het is verstandig om proef te liggen en de hardheid te ervaren
  • Van welk materiaal is de matrashoes. Kan deze voldoende ademen en is de matrashoes wasbaar
  • Zijn er voldoende ventilatiemogelijkheden
  • Heeft de tent luifels aan de zijramen en kan je ze eventueel oprollen
  • Zit er een stevige fly-top op bij softshell daktent voor extra isolatie
  • Hoe is de afwerking van deze fly-top. Zijn de inslag ogen voldoende versterkt
  • Is bij een soft shell daktent de hoes ruim genoeg? Heeft de hoes gelaste ipv gestikte naden? Een gelaste hoes is stof- en waterdicht
  • Heeft de tent een goede handleiding.
  • Welke accessoires zijn er leverbaar; schoen opbergzakken, bagagehangmat, luifel, etc.
  • De service en garantie

Hoe voorkom ik condensvorming in de daktent?

Vocht of condensvorming in een daktent is onder bepaalde weerscondities een normaal verschijnsel. Om dit tegen te gaan is het van belang om waterdruppels aan de binnenkant van de buitentent te voorkomen en goed luchten. Zet de ramen lekker open en zorg dat de binnen- en buitentemperatuur zo goed als gelijk blijft. De reden dat er condensvorming ontstaat komt omdat de temperatuur buiten kouder is dan binnen, het vocht in de lucht (door o.a. adem) zet zich af tegen de binnenzijde van het tentdoek. Bij nylon en polyester daktenten komt dit sneller voor in vergelijking tot een katoenen daktent.

Vloercondensatie komt eveneens regelmatig voor onder bepaalde condities, met name tussen het matras en de onderplaat van de daktent. Dit is eenvoudig te verhelpen door een anti-condensmat. Een ander oplossing is in de ochtend na het slapen het matras iets op te tillen en alles lekker door te laten luchten, zodat je daktent weer kurkdroog wordt. Indien je daktent dus van binnen een keer vochtig is, denk dus niet onmiddellijk dat deze lek is.

Wanneer koop ik een daktent en wanneer huur ik er een?

Een daktent is ten opzichte van een normale grondtent echt wel duurder. Maar het is ook veel meer dan alleen een tent. Houd je van flexibiliteit en een goed bed? Dan is de daktent een geweldige oplossing. Ben je geen ervaren kampeerder, ga dan niet zomaar een daktent kopen, huur hem is een keer een weekje en ga het ervaren. Ben jij die fanatieke tentkampeerder die eigenlijk al wat jaren aan het nadenken is over nadenkt hoe hij flexibeler kan reizen? Koop dan een daktent . Jouw tent inclusief bed zijn binnen 5 minuten klaar voor gebruik. Makkelijker kan het niet.
Wat is belangrijk als je weer thuis komt na je trip?

Voordat je de daktent weer opruimt is het belangrijk dat de tent goed droog is. Zorg ook dat je het matras goed lucht. Heb je pech en is het slecht weer bij thuiskomst. Dan is het lastig de daktent te drogen. Dan is het van belang de daktent zolang je hem niet goed kan drogen elke 48 uur even lucht. Is de daktent goed droog dan haal je hem van de auto en laat je de daktent gewoon in zijn hoes zitten en kan je hem gewoon opbergen. Let dus op dat daktent schoon en droog is.

Hoe berg ik mijn daktent op?

Het opbergen van je daktent is erg belangrijk voor de levensduur van het product. Vaak kun je jouw daktent op een van de zijkanten rechtop zetten. Zorg wel voor de nodige bescherming met bijvoorbeeld foam, om beschadiging te voorkomen. Wij adviseren om altijd te zorgen voor bevestigingspunten aan de muur, dan kan je de daktent met een spanband vast aan de muur zetten. De beste plek om een daktent neer te zetten is een ruimte die droog is, niet te veel temperatuurschommelingen heeft en dat er geen muizen of andere ongedierte bij kunnen komen. Heb je toch een ruimte waar de temperatuur varieert en/of ook vochtig is, dan kun je het beste het matras uit de tent te halen en die in huis op een droge plek opbergen.